Tuesday, 18 November 2014

~ Pergi dan takkan kembali ... :')

   ~ Sang mentari terbit dengan cahaya mutiara yang mampu memberikan sinar keindahan kepada setiap mata-mata yang melihat . Bayu berpuput lembut dengan kicauan syahdu burung-burung menyanyi riang . Namun pada tika ini, ia bersembunyi tidak lagi menyinarkan keindahannya . Awan semakin kelam dan kegelapan  hanya menemani curahan air yang jernih . Air yang mengalir serta menujah turun kebumi yang mampu mentafsirkannya . Pohon-pohon yang kekeringan kini dibasahi dengan kelembutan air yang mencurah tanpa henti . Dingin suasana terasa saat ini . Menyaksikan pohon-pohon yang beralun menari mengikut irama tanpa henti . Pena menjadi teman , hati menjadi petunjuk, kenangan menjadi pengubat  untuk mengungkapkan semua kisah yang pernah terjadi . Fikiran terus meneroka bebas tentang kejadian yang hanya mampu diperlihatkan tanpa dapat dibicarakan kepada sesiapa kerana jauh di sudut, hati yang memahami  . Kenangan silam mejadi pengajaran . Kehidupan hari ini tetap utuh diteruskan . Sejarah silam bukan lagi menjadi igauan mimpi , ia akan tetap tersemat abadi dalam hati ini . Kepergiaan bukan sesuatu yang diminta ,tetapi ia telah ditetapkan . Dan yang pergi , pasti  tidak akan dapat kembali lagi .


      Holla readers .... :)  eva kembali  .. hehe ... ok, dalam 2 bulan tak update kan.. hmm...  sudah sekian lama menutup tirai hati mencari ketenangan akhirnya disini jugalah tempat untuk eva meluahkan ...  cehh ayt ! haha ... tak tahulah kenapa hari ni rase nak buat ayat bunga2... hehe...  ayat atas tu menerangkan keadaan  eva sekarang ... :) Cuaca tak menentu ,sekejap hujan sekajap tak . So eva tak dapat tengok favourite views eva, ape lagi kalau bukan matahari terbit and terbenam ...hurm... eva pon baru habis final exam...  thanks to God , semuanye berjalan lancar ...   i'm just wait for my result ..  hee... wink wink .. ^_^  saat dan waktu ini , memang tengah hujan sambil2 menikmati marshmallow kegemaranku ,hehe ... time2 macam ni pun  rase nak tido je tapi demi menyiapkan entry ni , terpakse gagahkan diri walaupun tak berapa nak gagah ... haha... yelah, kite ni orangnye kecik molek , nak buat kerje berat2 memang perlukan bantuan orang laen ..hehe... ok, melalut .. haha...  dengan menyaksikan air  hujan yang mencurah , eva dapat ilham dalam menulis entry kali ni ... sama juga setiap kali  eva nak melukis atau buat sebarang lakaran ,eva memang akan kena berada dekat tempat yang indah,tenang tak lain tak bukan alam semulajadi yang eva maksudkan .. hehe ... hanye bertemankan teddy busuk dan meoow2  sekarang ni ... rentak alunan muzik yang syahdu menjadikan eva lebih tenang dan bersemangat .... serta menambahkan lagi pembicaraan yang penuh berwarna-warni tika ini....  and ok, eva nak continue about pergi dan takkan kembali . macam biasa,teruskan scroll .. hehe.. :D  banyak yang eva nak story dan luahkan di ruangan awang-awangan ini...




Bercakap pasal meoow, eva teringat tarikh ni ----> 29 oktober 2014 ... tarikh ni menunjukkan hari kucing sedunia and time hari tu jugalah something happened dekat meoow ... meoow jiran eva ...  eldest sister eva (Lana)  dia yang ternampak meeow tu terjatuh dalam lubang saliran air dekat tempat buang sampah ...   kecik je meeow tu , that's why dia boleh terjatuh ... (baby kitten )..  and lubang tu punye dalam memang dalamlah senang citer...hurm ...  sis eva minta tolong eva and siblings yang laen tolong keluarkan baby meoow tu...  sis eva yang lagi satu (Eja)  dia yang mulekan operasi menyelamat kucing..hee.. dan dia jugalah yang dapat keluarkan meeow tu daripada ada dalam lubang tu ... rasa nak menangis tengok baby meoow tu meronta-ronta nak keluar...hmm...mama kitten tak dapat buat apa2 ..ambil masa 2 hari kiteorang nak keluarkan dia ...hari pertama , memang sudah sedaya upaya mencuba tapi tetap tak dapat keluarkan dia ... rasa kecewa pada mulenya... eva pun cuba juga masukkan tangan eva sendiri dalam lubang tu nak tarik keluar baby kitten tu ..memang segala bau ada... tapi demi menyelamatkan satu nyawa , bau ke, lipas ke ,segala yang ada dalam lubang tu terpaksa kita tutup sebelah mata je ..hurm... second day,eva ingat meeoww tu dah meninggal,tapi dia masih hidup... thanks to my sis(Eja) berkat usaha dan niat dalam membantu akhirnya baby kitten dapat diselamatkan ... and still now, eva bole nampak dia berlari berkejaran, bergembira dengan mama dia and adik2 dia tu ...  ye , itulah kenangan yang memang eva akan simpan ... yang eva tak puas hati , tuan meeow tu ! ish ... dia buat bodoh je tentang kucing dia .... sakit hati tau ... hurm ... sayangnye tak dapat ambil gambar meoow tu , but pada eva biarlah kite melakukan sesuatu dengan keikhlasan tanpa pengetahuan orang pun tak pe...  tak perlu tunjuk bukti pun tak pe, yang pasti biar hanya kite yang tahu apa yang terjadi ,coz kita yang ada disaat mereka memerlukan pertolongan ... hanya dapat bercerita pun eva rase sudah cukup gembira untuk mengingati detik2 tersebut ...  :)



eva share story ni sebab eva sendiri mengingatkan diri eva , tak kiralah haiwan atau manusia , jika ia atau seseorang yang sudah pergi pasti tidak akan dapat kembali ... point eva dekat sini hanya mahu menegaskan bahawa hargailah kehidupan yang kita ada sekarang ni ... sedangkan haiwan bila2 masa je dia ditimpa musibah dan dugaan inikan pulak manusia ...  mungkin cara perjalanan hidup manusia berbeza dengan haiwan , tetapi bila waktunya dan takdir yang telah ditetapkan tiada siape yang dapat menngubahnya ...



bila membicarakan tentang haiwan , secara automatik fikiran eva akan teringat pada kucing kesayangan eva ... older post eva ade cerita ... (Celoreng )  ye, saat dia pergi memang hati kecil ni selalu berharap agar dia dapat dikembalikan ...  tapi semua tu mustahil ...  mungkin Tuhan memberikan eva dengan kucing yang laen , iaitu anaknya ... walaupun berbeza dari segi warna ,perangai dia tapi anak dia tetap dari keturunan kucing yang eva sayang (Celoreng) .. rase tak sanggup nak story ni , sebab nanti eva akan nangis punya... hurmm... dah2...  (pujuk diri sendiri ) :')  btw mata anaknya sama macam mama dia ... :)  ok, let's see pic dekat bawah ni  ... eva nak tenangkan perasaan kejap... haha..  hurm..







ok,pic ni back from shopping teman umie eva ...  :)












yang ni pulak tak ingat ...  haha... masa bile pun eva tak tahu ...  yep, eva suke bergambar and posing sana sini..hehhe... model salah satu  impian eva...  masalahnya , eva ni  kemetot orangnye ...   haha... mana tahu boleh tinggi nanti .... maybe... ^_^   bercakap pasal gambar2 ni , eva share satu story ni....   pasal kawan facebook eva... eva gelarkan dia Mr.STQ  hehe...  STQ tu setiap nama depan dia ...  ok,Eva suka tengok dia punya  picture... dia ni wedding photographer ...  likers at fb  eva... eva sebenarnya suka tengok lelaki yang bekerja sebagai photographer.. hehe.. eva pun tak tahu nape... tapi bukan dia je lah, semua yang digelar photographer... rase macam minat dalam bidang ni... tapi tak tahulah.hehe...    




before teruskan scroll tu  ,  eva nak story pasal Mr.A , kawan sekolah eva ...   dalam minggu lepas kot dia tegur eva dekat chat.. kita chat2 tapi tak lama... and eva ada cakap at dia , 'jangan chat eva lagi ' .hehe.. memang kesian sebenarnya, macam eva ni kurang ajar pulak kan .. hm... bukan ape, eva memang minat tengok dia, tapi masalahnya , eva tak tahulah kenapa eva mesti nak elakkan diri dari dia... haha... eva malu sebenarnya... dahlah kawan2 dia ejek eva dekat sekolah ...  yang dia pulak seolah-olah macam tak ada pape berlaku ...  sedangkan kawan dia stalker dari phone dia.. ish! geram..  rasanya lebih baik kita tak berkawan buat masa ni  ... dari kita berkawan sebab eva takot bila kita sudah memulakan perkenalan pasti akan adanya perpisahan .. setiap pertemuan pasti akan adanya perpisahan .... tak kiralah ia cepat atau lambat ... perkara tu akan tetap terjadi ..  hm... jadi eva rasa mungkin lebih baik begitu ... jauhkan diri dari dia ...  hehe...  and eva tak nak simpan apa2 perasaan dekat dia ...eva tak pasti dia jenis lelaki yang macam mana ... hm,  biarlah kenangan yang pernah terjadi dulu,eva tak nak ia berulang ...  maafkan eva Mr.A ....   biarlah eva sendiri yang melihat dia dari jauh je... hehe...   hm..  just keep my feeling .. :)







third pic ni, dalam minggu ni jugak... wedding sedare at kota ....   :) duduk atas pelamin berangan terfikir macam mana lah pulak tiba giliran eva nanti..haha... choiii!!... perasan , age eva baru berape kan.. hehehe...  tak salah jika kita fikirkan masa depan ... ^_^







yang ni eva suke... hehe....  lelaki tu bakal abang ipar... :) sebelah dia(Nana)  hehe... insyaallah... sebelah Nana my eldest sis (Lana)  sebelah eva sis kedua(Eja)  yang ala2 princes tu sedara2 eva...  comei gitu.... eva suka dress diaorang ... terigat pulak time kecik2 dulu...hehehe...







 ok, eva jarang ambil gambar dekat sekolah lagi2 pakai tudung kan... hm.. eva pun tak tahulah ... pic ni time eva bersama dengan Fazera mase last school for 2014 ... dia classmate eva yang gila, sporting , funny ... hehe... memang dia ni spontan je orangnya...  mule2 dulu, eva tak berani nak kawan dengan dia coz dia nampak macam garang , tapi dah kenal dengan dia, dia memang ok... eva senang rapat dengan dia sebab perwatakan dia biasa,simple ... tapi yang tak tahan  banyak berleter dalam kelas... haha...







pic ni time wedding sis kepada atyra.... yang pakai baju putih tu.... :)   my  crazy classmate... haha....  diaorang ni sporting ... kalau nak tahu kitaorang lah group yang suka buat bising dalam kelas ... hehe...








from left atyra ,zera, me, rina ...  :)



older posts eva pernah eva cakap yang eva susah nak rapat dengan Fazera  dulu, so eva sekarang sedar bahawa kawan yang kite dulu ada tak semestinya dia akan kekal dengan kita sampai  bila2...  jadi eva pun tak tahulah bagaimana dengan next year eva , or 10 tahun akan datang nanti... mungkinkah eva dapat berkawan dengan diaorang mahupun orang lain nanti ? selagi eva bole pertahankan eva akan kekalkan...  hanya pada Dia kita berserah ... penentuan sudah ditetapkan ... :)



ok,now eva nak continue about black kawan fb eva ,  1 November 2012  eva kenal dia dari facebook    ... older posts eva ade cerita pasal dia... dia lelaki yang pandai memberikan pendapat, pandai berkata-kata....  dan dia jugalah yang sedarkan eva bahawa lelaki tak semua jahat,walaupun hakikatnya memang eva tahu ... tapi eva sentiasa menidakkannya... eva pun tak tahu kenapa sampai eva bole terfikir macam tu .... memang dari kecik eva tak rapat dengan ayah eva...  sebab, pada eva biarlah eva sendiri simpan sebabnya... tak semua benda boleh kita luahkan ... betol tak ? kan.. hmm...  eva tak de abang, and maybe itu salah satu faktor yang buatkan eva sukar nak memahami hati lelaki...tapi pada eva  itu bukanlah sebab utama... the reason is maybe eva yang suka sangat berfikir macam tu and maybe eva yang tak nak cuba memahami kan .... hm... pening nak fikir ...   setiap kali kenangan yang pernah terjadi dalam hidup eva, mesti adanya lelaki... ye, benda tu memang akan ada bagi setiap manusia sebab wanita dan lelaki ni saling memerlukan... eva sendiri memang memerlukan lelaki maksudnya,dalam membimbing eva, buat sesuatu tugasan yang berat2... orang cakap perempuan ni lemah, tapi hati dia kuat ... yep... it's true ...


 black, sampai sekarang eva tak tahu nama dia sebenar .... hm... eva anggap dia dah macam abang eva ... sebab walaupun eva jarang chat dengan dia, tapi kalau dah chat setiap ayat dia tu memberi makna sampai kadang2 eva sendiri susah nak tafsirkannya dan memahami ... kalau dengan orang lain eva chat sampai orang tu tak tahu nak balas apa, tapi kalau dengan black eva pulak yang terdiam ... heee... sebab pertama eva takot tersalah cakap, sebab bila kita dah jumpa dengan orang yang pandai berkata-kata mesti ada je jawapan dia... tapi itu yang eva suka ....  nampak cara perwatakan dia matang ...   kadang2 terasa malu jugak bila chat dia sebab eva yelah walaupun dia tak pernah buat salah terhadap eva tapi dia yang mewakilkan dirinya untuk minta maaf...   eva masih ingat lagi ayat2 dia tu...  older post eva ade cerita ... berkenaan dengan pendapat dia ...   kenapalah semua lelaki tak berfikiran macam dia? mungkin itu dia... and mugkin juga dia sedar lebih awal tentang perihal tu ... tapi lelaki laen? eva tak bole nak cakap ape... itu memang fikiran masing2 sebenarnya ... or maybe eva tak jumpa lagi lelaki lain yang berfikiran macam tu jugak... hm.. sama juga dengan perempuan sebenarnye ...  eva sendiri dulu pun tak pernah terfikir pasal ni , asyik tahu menyalahkan orang...  jadi dengan adanya kenangan  atau sejarah yang pernah berlaku dalam setiap kehidupan seseorang , dari situ sebenarnya kita berani bangkit dan bangun dari perkara2 yang pernah terjadi ...  and kita dapat pengajaran dengan apa yang pernah terjadi ...  kita boleh elakkan atau hindarkan daripada ia berulang ... ye, kenangan memang mudah bila kita meluahkan bahawa 'kenangan boleh dilupakan' tapi hakikatnya , hanya 'hati' yang tahu dan memahami ....



22 Ogos 2014 ... tarikh ni menunjukkan lagi satu perkara mengenai black ... hurm...  eva chat dengan dia pada tarikh tu ...  and seperti biasa dia bagi point penting tapi tentang masa depan sebenarnya ...  pada mulanya , memang sakit hati chat dia time tu... hehe.... sebab , dia bole cakap eva bakal gagal dalam spm ... ayat tu lah yang eva takut nak dengar ... hanya disebabkan eva  cakap ayat 'ENTAHLAH, HMMM , ENTAH '  dia cakap tu ciri2 orang yang bakal gagal spm.... oh no!  jauhkanlah ya Tuhan ... tak sanggup ....   lepastu eva balaslah eva cakap 'kegagalan seseorg tu bukan terletak pade ayat or anything ... tapi usaha ...' and macam biase dia mesti reply , seolah-olah macam debat tahu... hehe ''kegagalan terletak pada mental/pemikiran orang tu. indeed usaha main peranan, but satu yang kite mungkin tak ingat was, we are human. and when we talk about human, kite tak kan boleh lari dari sebut perkataan putus asa. sbb putus asa was salah satu dari sifat manusia. so sekental mana kita usaha, tapi kalau kita tak ade mental yang berkualiti, we will face fenomena putus asa selepas kita berjuang.' dia tanya eva sama ada eva pilih mental yang kuat atau usaha yang kuat ? so for me , eva choose both of ... memang mental kita kena disetkan ,and dari situ barulah kita boleh terus usaha... tapi eva tak jawab dekat dia, sebab eva suka mencari jawapan eva sendiri ... yep, fikiran dan akal dikurniakan sebaik-baiknya untuk berfikir dan dari situ barulah boleh bertindak ... ok, tak tahu kenape boleh terbawa cerita black ke entry kali ni ... hehe ... maybe sebab eva terbaca balik chat dengan dia tu... tapi tu lah, eva suka chat dengan dia walaupun kadang2 sampai eva 'Ter'menangis... hehe... ok2,eva ngaku eva cengeng..hahaha.... hurm... tapi eva masih ragu-ragu lagi dekat dia ... lelaki yang digelar black ni ... sebab perkenalan dalam laman sosial tak sama dengan perkenalan luar or jumpa tak pun depan2 ... hm.. so, tak tahu nak kata ape lagi , tapi walau macam mane pun dia dah jadi sebahagian cerita dalam hidup eva... kalau dalam filem memang dia sebagai watak sampingan ..haha .. oke, point eva ceritakan kisah dia ni sebenarnya eva cuba menghargai semua kata2 yang pernah dia ungkapkan lagi2 tentang pendapat yang dia beri tu ... memang kita semua kena ada orang yang sedarkan baru kita boleh berfikir lebih jauh.. mungkin bukan dia saja tapi insan2 yang sentiasa dan pernah memberikan pendapat kepada eva turut eva hargainya... :) selagi kita hidup selagi itu jugalah kita akan menghadapi dugaan dan cabaran ... as like black pernah cakap dekat eva ,' time nak makan pun susah ... kena pergi dapur dulu . lepas tu amek pinggan .. then cedok nasi amek lauk .. lepas tu duduk , next ambik nasi gune tangan pastu nak kene kunyah lagi . ' ayat tu memang macam kelakar tapi ada maksud tersiratnya... yep, benda tu betol... lainlah kalau kita ada orang gaji ..hahaha...




ok, bila menceritakan tentang pergi dan takkan kembali , sebenarnya ianya bukanlah hanya satu ungkapan atau mengisahkan tentang kepergiaan , tapi tajuk yang eva bawakan kali ini adalah lebih kepada persediaan sebelum kita pergi... bersedia dalam mengharungi lautan kehidupan ini ... memang setiap penceritaan akan adanya kenangan...yep, perkara itu memang kita tak boleh menafikannya ... kalau cerita black tu, eva nak menekankan bahawa jika adanya kesedaran ia akan dapat bangkitkan kita dari semua gangguan atau kecelaruan yang berlaku ... segala tanda tanya dapat diluahkan dan dapat difahami jika adanya pendapat serta cadangan dari orang lain ... that's why kehidupan ini memang memerlukan antara satu sama lain... we need family , friends ...



cerita atas tadi eva ceritakan tentang kucing eva, eva rasa itu lebih baik eva ceritakan dari cerita kepergiaan seorang insan  yang memang eva tak pernah dapat lupakan...older post eva ada story tentang 'Memories' ... eva ada menerangkan sedikit tentang dia... ok2, eva tak nak  teruskan story tentang dia, sebab terlalu pahit untuk eva mengingatinya pada saat ini..  walaubagaimanapun , kenangan yang pernah tercipta tak mungkin dapat kita buang ia begitu saja kan... hurm... :)



eva sendiri pernah terfikir bahawa bagaimanakah saat tibanya eva pergi nanti? akan adakah orang yang merindui eva nanti? masih ingatkah dia tentang diri eva? pelbagai persoalan ada di minda ini.. hm...  segalanya yang pernah terjadi dalam kehidupan eva akan eva simpan dan sematkan didalam hati ini ...  andainya eva pergi dan takkan kembali lagi , haraplah ruangan ini dapat menjadikan  segala penceritaan tentang kehidupan eva semasa eva hidup ... :')   memang entry kali ni panjang , tak tahulah ada orang yang sanggup membacanya atau tidak..hehe...  tapi  itu eva tak kesah .. pada eva meluahkan dan menceritakan dapat menjadikan eva tenang ... mungkin dalam berapa bulan ni atau mungkin tahun, eva tak tahu lagi bila eva akan dapat update lagi kisah kehidupan harian dan pemerhatian eva  di ruangan ini... hm..  memang eva memerlukan masa ... :) ye, ketenangan yang eva cari sekarang ni ... oke,masa untuk  Eva akhiri bicara untuk  title kali ni ... :) 




Sinaran malam mendamaikan hati yang kian gundah untuk mengakhiri bicara saat ini , mutiara jernih yang megalir lembut di pipi turun tanda memahami . Mengerti akan hati yang sedang kesepian . Bertemankan pena demi mengungkapkan sebuah kisah . Kenangan yang pernah tercipta satu per satu muncul kembali di ruangan fikiran tika ini .. Sematkan dihati tanda tidak mahu mengulangi .. Yang pergi tetap pergi , hanya kenangan yang mampu menceritakan semua kisah dengan si dia . Mengharapkan pertemuan yang akan datang mampu memberikan sinar kehidupan yang baru.. Membuka pintu hati yang kian lamanya terkunci .Terpaut seketika kala melihat bintang bergemerjipan, cahayanya mampu menyinari seluruh alam , detak alunan syahdu bayu berirama bagaikan sahut-menyahut mendengar alunan itu , hati yang gundah menjadi tenang setenang air di muara . Alangkah indahnya nikmat ini jika ia terus abadi tanpa ia pergi kelak . Mengingatkan diri yang bergelar insan , bahawa yang pergi tetap akan pergi tanpa dapat kembali menghiasi hari-hari ....  :') Salam sayang ... 







papai... muah.. :* 
~DON'T FORGET LOOK MY OLDER POST OK.. ;) 
perbetulkan jika eva ade kesalahan.. eva terima.. :) just leave ur comment 
sweety.

<3 EsToY eNaMoRaDo De Ti

(typing at 12: 42 am 19/11/2014 )
Comments
1 Comments

1 comment:

Anonymous said...

semuanya telah dirancang oleh Allah SWT, sebagai manusia kita kena redha dengan apa yang telah ditetapkan.

Post a Comment

~wink wink... leave ur comment sweety.. ^_^

~Dari hati :)

~Dari hati :)

~ Setiap cerita yang diluahkan, pandangan serta cadangan tidak akan sama ia sentiasa berubah - ubah ... Semakin usia meningkat semakin luas pemikiran seseorang itu ... Eyfa Eva , insan yang meluahkan cerita kehidupannya adalah insan biasa yang tidak pernah lari dari membuat kesilapan ... :) Coretan hati , terlakar indah di ruangan peneman ini ...


Total Pageviews


~ lOvE Me?

EsToY eNaMoRaDo De tI ---> watashi wa sorehodo anata u imas u,to watashi wa anata mo watashi nu ai wa shitte i ru~ ^_^
Sexy Pink Heart

My posts

To AlL ReAdErS ^_^

~thanx reading sweety.. :)

Aku manusia, yang punya perasaan,
Yang ingin disayangi, dan menyayangi,
Maukah, kau, mencoba mengerti,
Akan kisah hidupku yang, sebenar-benarnya.

Apalah arti sebuah kata cinta?
Bila hanya melihat, yang baiknya saja.
Tolonglah aku ,dan jawablah aku,
Sanggupkah kau menerimaku, seperti ini?

Jangan sakiti hatiku lagi,
Jangan sakiti diriku lagi,
Membuat aku smakin tersiksa,
Di hidupku ini.

papai sweety .... ~ ^_^ salam sayang


#hanya berkongsi cerita dan perasaan... ;) by EyFa EvA