Thursday, 19 December 2013

C.I.N.T.A.? Apa itu cinta?


 ~holla readers.... meet eva again...  dah berape minggu tak update entry kan? hmm.. macam2 dugaan yang kite hadapi walaupun dalam masa beberape minggu je.. cepat mase tu berlalu.. ok,today result PMR 2013 keluar... nak tahu result eva ? jeng2.. haha.. eva get 2A3B3C :) pade eva itu sudah memadai.. :) now,continue story ... CINTA?  what is love?   baru lepas PMR  dah cerite pasal cinta.. haha... tak salah ok...      



Cinta tu sbenarnye lahir dari hati manusia … 

·                     Cinta bererti jika kita benar-benar mencintai seseorang kita tidak akan pernah berhenti memikirkan tentang mereka walaupun sesaat dan merasakan dialah segalanya.
·                     Cinta adalah perasaan yang tak dapat dilihat dan di jelaskan tapi boleh dirasai dan jika kita benar benar menyintainya, kita sanggup mati untuk mereka 
·                       Cinta adalah segalanya.cinta hadir tanpa diundang..keikhlasan rasa cinta membangkitkan seribu kekuatan dalam jiwa dan diri kita. kerana cinta itu memberi sejuta rasa, tidak keterlaluan jika aku katakan cinta itu anugerah yang tidak terhingga.... 
·                     Cinta membuatkan kita merasa bahagia dan selesa bila bersamanya dan  kita boleh menjadi diri kita sendiri, tak perlu make up,tidak perlu pakaian mewah semasa dengannya dan dia sentiasa merasakan kita adalah satu satunya insan yang dia sayangi. 
·                     Cinta adalah menyintai, pengorbanan, kesetiaan, persefahaman,,saling perlu memerlukan dan sentiasa mengambil tahu
·                     Cinta adalah mengambil berat tentang orang lain. Iaitu sentiasa menerima seadanya seseorang itu walau apa jua keadaan nya bukan kerana kelebihannya sahaja.
·                     Cinta adalah perkongsian suka dan duka. Dia atau kita akan sentiasa ada di sisi dalam apa jua keadaan
·                      Cinta adalah persahabatan dan keluargaan
·                     Cinta adalah dugaan paling besar tapi manis akhirnya, terpulanglah pada kita bagaimana kita menghadapinya
·                     Cinta boleh membuatkan kita mengalirkan air mata.
·                     Cinta mampu merubah memberikan kebahagiaan dalam hidup kita
·                     Cinta merupakan pencetus corak kebahagiaan dalam hati kita... bila hati dah cinta segalanya menjadi  indah...semakin indah.... terus indah....

 yang uolls semua bace at atas tu eva copy dari blog --- >






 bermakne right? eva suke dengan ayat dia...  oke bawah ni pon ade... :) 



Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tetapi adakah anda tahu apa itu cinta yang sebenarnya? Di sini saya ingin berkongsi dengan anda tentang apa itu cinta.



·         Sifat Cinta

Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.

·         Cinta Wujud Sejak Dilahirkan

Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu, membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci, maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

·         Cinta Bersedia

Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu. Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta, lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.

·         Cinta Itu Indah

Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat, tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng. Bukan saja ia cantik malah suci murni, bercahaya gemerlap dan putih bersih.

·         Cinta Itu Mengharap Balasan

Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan, dari diri yang punya persamaan, dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secocok dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

·         Cinta Itu Menakluki

Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk

dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi, dalam pada ingin menakluki, ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

·         Cinta Itu Mengetahui

Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut

dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya. Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi, cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

·         Cinta Itu Hidup

Cinta adalah ibarat manusia, boleh berputik, lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deriadanperasaan.Cintamendengarcinta,berkatacinta,melihatcinta.
Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci, cemburu, gembira, sedih, tenang, tertekan, ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

·         Cinta Itu Suci

Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

·         Cinta Itu Mempesona

Cinta itu bukan saja indah, tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan

bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel, tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.
Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

·         Apakah itu Bukti Cinta?

Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku, maka cinta itu tidak tinggi nilainya. Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda.
Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.

  Yang ni pulak eva dapat dari blog -->




setiap baris ayat tu eva rase betul2 bermakne untuk  kita mengenal erti sebenar CINTA...



eva ade pernah tanye beberape lelaki ni.....  dalam baru2 ni jugak lah... eva punye soalan berbunyi macam  ni... 


: Kenape kebanyakkan lelaki at dalam dunia ni susah nak setia?ape sebab lelaki ni bole cari perempuan laen?just asking…can u give the answer? 





oke,nak tahu ape dia orang jawab...meyh scroll kebawah lagi.. hehe... eva buat  screenshot je... :)  macam - macam jawapan ada ....  










 tu eva tanya dari fb...  dari wechat pon ade jugak... ok,bawah ni dari wechat... ANSWER FROM THE GUYS...



situation 1

Lelaki A: sometime lelaki ni tak puas dengan satu bende.that's why mereka menggatal dengan perempuan lain mungkin perempuan tu tak bagi  ape yang mereka nak kan.. 
Eva: ape yang satu bende tu?
Lelaki A: nafsu maybe.  



situation 2 

Lelaki B: layanan kurang memuaskan,tak cukup kasih sayang dari girl,suka berfoya sekadar nak syok je,nak yang 'adik' bawah awak je.dah dpt cari lain,kerenah yang tak berkenan kat hati,jenis yang tak bole setia sebab tamak tengok yang tu yang ni kalau bole semua yang cantik je,setia bermaksud tak bebas untuk memilih yang hati dia mahu,tak suka dikongkong atau disekat dalam segala hal,banyak lgi lah.....



tu kate dia orang....  ade lagi tapi yang ni berdasarkan pengalaman yang dia ade...eva gelarkan dia amy... 



  



yang bawah ni pulak ayt dia yang betol2 beri kesedaran pada diri eva dan jawapan yang paling relevan .... jawapan nye memang betol buat eva menangis... his gentle guy...  :) eva gelarkan dia black...  read from left to right oke... :) 














let's read this... eva update status at wechat, then tgok oke reaksi lelaki ni.. dia comment.. others people ade jugak comment but dia punye comment yang buat eva ternangis... eva pon tak tahu , why should i cry! ... 



Eva's moment   :

 ~hmm...makin susa hati ni nak terima seseorang... #semuanye same :( single is better *cari cinta yang kekal bukan hanye sementare...


Lelaki C: cuba la dulu,belum cuba belum tahu.kalau nak yang cinta yang kekal kahwin je lah,we will don't know if we didn't try...
Eva: it's not funny!try?sampai bile?dari jadi macam orang laen baik single.. couple putus couple putus... it's not me.. 
Lelaki C: i'm not joking ok,tak semua macam tuh.bergantung pade diri kita bole jage relay or tak.kalau nak cuba sesuatu yang baru kene buang fikiran negative.... 



eva ni memang jenis keras kepale... susah nak dengar ape orang cakap.. maybe tu lah salah satu kelemahan diri eva.. hmm..  ya , eva akui bahawa ayat Lelaki C tu betul.....   btw pade eva,orang tu tak tahu hati  ni... eva susah nak terime seseorang... that's why eva tunggu siape yang bole open my hearts for accept someone in my life...  hm...   biarlah ... biarkan je lah ... sampai satu masa bila ia datang ia tetap datang juga... that's why i just wait .. hmm..  



ok2,now look pic dekat bawah ni... Sign name pic friends dekat fb... :)  ni lah kes tak ade keje..hehe... bosan much  cuti sekolah ni... hmm...









kenape eva tanye lelaki2 tu soalan macam tu.. here is reason... eva cuma nak tahu hati lelaki ni macam mane ..  coz pade eva zaman sekarang susah nak cari yang betol2 setia...  yang betol2 sayang... dan yang betol2 cinta...  tak salah jika bertanya  kan ... kadang2 dah macam mengkaji pulak rasanya...  hehe ... semuanya berdasarkan ape yang eva perhatikan di sekeliling eva...   jadi eva kalau nak terime seseorg tu,eva kene lebih berhati2... as like black cakap tadi.. ayat yang dekat atas tadi tu... kite sebagai perempuan ade akal fikiran bole selidik latar belakang seseorang tu kan... :) hmm..  yup,now eva sedar tak semua lelaki jahat dan tak semua lelaki baik.... also  girl..  cuma kita nak jumpa yang satu tu yang susah... dan belom tentu dia jodoh kite.. eva percaye tuhan sudah menetapkan segalanye... :) kite sebagai manusia hanya menjadi watak di pentas dunia ni yang melakonkan watak masing2... am i right? semua cerita berbeza-beza.. :) hmm..





 oke,now eva rase ngantok sangat .. :( mau titow dulu.... papai readers.. hope hari esok menjadi lebih baek dari hari yang sebelom2 ni.. :)  muah.. :* 
~DON'T FORGET LOOK MY OLDER POST OK.. ;) 
perbetulkan jika eva ade kesalahan.. eva terima.. :) just leave your comment sweety..



<3 EsToY EnAmOrAdO De tI
(typing at 12:14 am        19/12/2013) 
(typing at 12: 15 pm   19/12/2013)

~Dari hati :)

~Dari hati :)

~ Setiap cerita yang diluahkan, pandangan serta cadangan tidak akan sama ia sentiasa berubah - ubah ... Semakin usia meningkat semakin luas pemikiran seseorang itu ... Eyfa Eva , insan yang meluahkan cerita kehidupannya adalah insan biasa yang tidak pernah lari dari membuat kesilapan ... :) Coretan hati , terlakar indah di ruangan peneman ini ...


Total Pageviews


~ lOvE Me?

EsToY eNaMoRaDo De tI ---> watashi wa sorehodo anata u imas u,to watashi wa anata mo watashi nu ai wa shitte i ru~ ^_^
Sexy Pink Heart

My posts

To AlL ReAdErS ^_^

~thanx reading sweety.. :)

Aku manusia, yang punya perasaan,
Yang ingin disayangi, dan menyayangi,
Maukah, kau, mencoba mengerti,
Akan kisah hidupku yang, sebenar-benarnya.

Apalah arti sebuah kata cinta?
Bila hanya melihat, yang baiknya saja.
Tolonglah aku ,dan jawablah aku,
Sanggupkah kau menerimaku, seperti ini?

Jangan sakiti hatiku lagi,
Jangan sakiti diriku lagi,
Membuat aku smakin tersiksa,
Di hidupku ini.

papai sweety .... ~ ^_^ salam sayang


#hanya berkongsi cerita dan perasaan... ;) by EyFa EvA