Sunday, 27 July 2014

~Memories




Aku menyedari telah jatuh cinta
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
Terasa bahagia ku mencintaimu
Walaupun kau belum mencintaiku  <3


~Holla readers ... dah2, cukup-cukup lah nyanyi tu ye...  hehe... dah berape minggu tak update... :D   hehe.. terasa malas yang terrrrrr....amat . haha...  ok, from that lyrics, menunjukkan ape   yang eva tengah rasa sebenarnya.. tapi tu bukan tajuk  utama yang eva nak bincagkan.. ok,now it's about Memories .... :)   ataupun kate lain   Kenangan... mesti semua tahu kan...  tak kesahlah kalau kenangan tu pahit or manis ..  asalkan ade perkataan kenangan tu .. sebab ape? sebab kenangan tu suatu perkara yang memang kite semua tak boleh nak lupekan.. kan kan kan.. :P 






before eva story lebih lagi,eva nak share story ni dulu... haha..  pasal kawan fb eva ... siape? adelah... :P ok,eva gelarkan dia AR  ..  dia pernah bace blog eva and dia ade bagi pendpat pasal blog eva ...  he said, maybe eva ptaot  ubah  sikit cara eva cerita ni ... maksudnye, biar ade suspen, pastu perkembangan ... dia kate barulah orang rase nak bace.... hehe ... yelah Mr. AR  ... terima kasih kerane sudi mengomen  ... :)  eva terima dengan hati terbuka... mane yang eva boleh ubah ,eva ubah ... cewahh ... poyo... hehe ... and dia pernah cakap jangan eva masukkan cerita dia dalam blog eva,tapi tapi tapi , eva nak cerita jugak ..haha...   :P  tak ade lah ... cuma ni je eva cerita ye Mr. AR ...  maaf.... :)  ok ,continue tadi..... kenangan ....  jom kita fahami sebenar maksud kenangan tu ...  scroll jangan tak scroll .. :P







 Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang.Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan..



Ada saatnya "kenangan" itu baik kalau di simpan sendiri tetapi justeru akan 'lebih baik' jika di kongsi bersama.. Walaupun kenangan itu tentang kesedihan ataupun kehampaan.. Agar beban perasaan yang selama ini menyesakkan dada kita dapat terbagi dan akan dapat menghilangkan sebahagian penderitaan yang kita alami disebabkan oleh kenangan masa lampau yang tidak pernah akan hilang....


Semalam adalah KENANGAN,
Hari ini adalah KENYATAAN,
Esok adalah IMPIAN,
Setiap insan inginkan KEPASTIAN,


Kenangan untuk disimpan,
Kenyataan untuk dihadapi,
Impian untuk diangankan,

Kadang² kenangan hendaklah dilupakan,
Untuk menghadapi kebenaran KENYATAAN,
Supaya impian yang diangankan menjadi kepastian,
Kenangan PAHIT dijadikan PANDUAN,
Yang MANIS jadikan PERINGATAN,
Kenyataan yang mudah jangan dipandang remeh,
Kenyataan yang sukar jangan diketepikan,

Impian menggunung memakan diri,
Tiada impian ibarat tiada sasaran,
Tidak kira SEMALAM, HARI INI atau ESOK,
Semuanya umpama sebuah RODA yang BERPUTAR,

Hari ini boleh menjadi semalam,
Esok sudah tentu menjadi hari ini,
Namun semalam TIDAK AKAN menjadi hari ini dan esok,
Kerana lumrah alam masa TIDAK DAPAT DIULANG kembali,
Untuk memberi peringatan kepada insan memperbaiki diri,
Di setiap langkah perjalanan menghargai detik dan ketika,
Agar tidak menjadi sesalan,

Manusia sering alpa hakikat semalam, 
hari ini dan esok,
Kerana keangkuhan menguasai diri dan fikiran.
Usah ditangis pada peristiwa semalam
kerana ia akan menjadi tragedi yang akan dikenang.

Usah juga dikenang tragedi semalam
kerana ia akan menjadi sembilu yang menikam.
Biarlah dia menjadi penumpang malam,
terus melukut bagi meraih impian di dunia yang bukan syurga... 





           
 ok ,  :)  eva dapat ayat tu dari facebook ... page ape ae eva lupa... but ayat tu memang bermakna ..  tipulah kite kalau kite cakap kite dah boleh lupakan semua kenangan kite tu ... lagi2 kenangan yang pahit yang pernah kite lalui ...  memang susah untuk kite lupakan ...  tapi dengan adenya kenangan yang lama itu, kite jadi berani untuk lawan ia dan melupakan , walaupun hakikatnya tak ...   as like me, eva ambil masa 2 tahun untuk lupakan perkara yang lepas  yang memang eva akan ingat sampai tibanya ajal eva nanti ..   jadi ape eva buat ?  hah ....  scroll bawah ni tengok pic ni dulu  ... hehe ...   macam biase iklan jap ...  heee




 untuk tahun 2014 ni,eva memang rapat dengan diaorang ni ... mungkin sebab eva satu kelas dengan diaorang ..  from left - tyra,zera,rina ,me :)





 terasa simple hari tu ,  hehe ...



 kalau readers ade bacelah eva punye older post ,dulu eva ade cakap eva tak rapat dengan diaorang ni , tapi eva silap.. and eva lupe... tak semua persahabatan itu kekal ... same juga macam cinta ...  and know eva dah tahu dan boleh learn something new to my life.. :)  mane eva perlu ubah eva akan cuba ubah ...





pic atas tu mase eva berbuka puasa dengan diaorang ... :)  iftar katenye... hehehe...   ayat diaorang .. :) tengok keek eva  lah kalau nak tahu lebih lanjut ...*aceceh macam lah ade orang nak stalk .. haha  ... ni link keek eva ...    


continue tadi ...  tindakan eva untuk lupakan kenangan.... more to kenangan pahitlah senang cerita ...kalau kenagan manis,buat ape nak padam kan kan kan ...  hehe ... 

dulu disebabkan terjadinya satu peristiwa yang eva rase sangta2 sukar untuk eva lupakan, eva pernah menjadi murung , tak bergaul dengan orang2 , diam diri , suka termenung , suka duduk bilik ...   dengan family eva pun eva susah nak cerita ...  jadi eva pilih jalan untuk eva bangun dari mimpi gile ni ...   tindakan pertama eva ,  memang berdoa pade Tuhan ... eva sentiasa berfikir ke arah positif ...  eva cuba tenang dan fikir masa depan eva ...  eva fikir , eva banyak cita-cita dan angan2  yang eva kena capai  .....  eva nak bantu keluarga , bantu diri sendiri .... eva tak nak kehidupan eva yang dulu ... yang penuh dengan macam2 peristiwa  ...  dari kecil  eva kurang rapat dengan ayah eva  ...    that's why eva tak tahu hati lelaki ni macam mane sebenarnya .... lagi2 all my siblings are girl ... tak ade lelaki melainkan seorang ayah .. eva sebenarnye cuba  menyedarkan diri eva ni ...   memang eva ramai kawan lelaki, tapi eva masih sukar nak memahami ...  hmm..entahlah....   macam older post eva pasal about him...  lelaki A tak silap eva ....   eva pelik sangat2 ,kenape  eva mesti ingat dia ? sedangkan eva tak tahu rupa dia,name, tempat tinggal, and semualah... eva rase eva hidup dalam angan2... Gile ok... memang gile... hm.. pelik...   

ok, ..25/7/2013  ..  and tahun ni genap setahun dia pergi ...  eva ingat lagi tarikh tu ...    tarikh ape ? tarikh kematiaan kucing eva ....  eva rindu dia...  :'(  name dia celoreng .... ok,meyh eva story .... dia mati sebab sakit tua ... eva ingat lagi mase mule2 dia lahir ....  hanye dia seekor je yang hidup antara adik2 dia yang lain ...  mase eva pindah rumah pun eva minta izin parents eva nak bawa dia pindah new house sekali  ...   pastu , kehidupan yang seperti biase ...  :') eva ingat lagi,time eva merajuk and menangis,dia selalu datang  dekat eva ... dia  seolah-olah macam tahu yang kite tengah sedih ..  family eva jenis  kalau merajuk ,ubatlah sendiri ...  :) memang berbeza dengan family orang lain ..   tapi eva tak kesah ...sebab eva rase unik...  lain dari yang lain hehe..    kehidupan  setiap manusia adalah berbeza ..  eva ade perasan pade perubahan dia,dia nampak mkin kurus,tak nak makan ...  eva ingat dia sakit biase...  time dia mati tu, eva sendiri yang tolong dia ,ade di sisi dia saat dia dah nak pergi tu ...  ok,  memang eva tengah nangis sekarang ni..tak tahan ok...baru2 ni jugak eva ade tengok video kawan facebook eva, dia post video pasal kucing dia...video tu tunjuk time dia tanam kucing tu,semua pic kenangan dia dengan kucing dia... mule2 eva macam tak  sangke,sebab dia lelaki... seriuosly ...  :)  ade lelaki yang penyayang macam tu .. :) eva rase cemburu pun ade,sebab dia dapat amik pic mase dia dengan  kucing dia dulu... tapi eva tak sempat ... hmm.. :'(  cume eva harap,mioow at sane baik2 je ok...   :')  miooww tenanglah dekat sane...      maafkan tuan mu ini .. 


(gambar hiasan ) 


ok2..  life must go on ...   :')  satu lagi tarikh yang buat eva ingat pasal  someone ...  13/9/2012  ... eva tak nak story banyak pasal ni sebab eva dah janji pade diri eva sendiri untuk meredhakan kepergian dia  ..   kehidupan yang eva ade bersama dengan dia yang banyak memberi eva kekuatan dan semangat ...  bila tiba dia pergi ,eva rase semua tu dah tak de... hilang... lenyap ...  lagipun mase tu pemikiran eva tak seperti sekarang terlalu mentah untuk memahami sebuah kehidupan...  bermula peristiwa eva kehilangan dia,banyak perkara yang membawa perubahan pada diri eva  ... kalau  ade bace older post eva ,maybe dekat situ ade menerangkan sikit masalah yang eva hadapi dengan dia ...   tapi eva tak nak story lagi ...  eva akan cerita pade orang yang eva rase sesuai suatu hari nanti ..  :')  selagi eva boleh simpan dan pendam,eva akan bertahan ... sebab orang yang terdekat dengan eva pun tak tahu ... eva ni seorang yang perahsia dan tak mudah nak berkongsi cerita,cuma eva suke bertanye pendapat ... hmm..    bersemadilah dengan tenang ...  kenangan yang ada tetap utuh  dan terpahat diingatan ini ....  






(gambar hiasan ) 

ok, no more cry .....  heee...  banyak lagi kenangan yang kite semua ade sebenarnya ... tapi eva pun tak tahu kenape eva nak story pasal ni...   rindu ... ye,eva rindu  pade kenangan ...walaupun kenagan tu pahit,walaupun kenangan tu berbeza dari orang2 lain .... eva percaye ape yang berlku pasti ade hikmahnye... jadi manusia  yang masih hidup,masih banyak tanggungjawab di dunia ini ,perlu kite teruskan kehidupan ini ....  biarlah kenangan menjadi kenangan ,jadikan kehidupan sebagai kehidupan nyata ...  :)  mase memang berjalan tanpa menoleh  dan membantu kite ... jadi ,diri sendiri  yang harus membantu  diri ... jangan kerana sebuah kenangan kite lemah ... tapi sebaliknye,kite jadikan kenangan sebagai satu kekuatan dan pengajaran untuk kite semua tempuh kehidupan yang baru .... mengingatkan diri eva sendiri .. yang tak pernah lari dari membuat kesilapan... 







ok,readers ... eva pun pelik juga bila bace blog orang lain semua pendek je story ...  hehe..tapi eva punye story ,dah berape muka surat ni... haha...  terima kasih yang sudi membaca .. walaupun kebanyakan  dari silent readers..:)  thanks yang bagi komen melalui fb..   walaupun kadang2 story 'out from the title ' hihihi ...  sebab eva kan pernah cakap...akal yang berfikir tangan yang menaip... ...  so macam2 eva nak cerita ...  lagipun eva bukan selalu update entry ni... banyak tugasan yang perlu dilakukan... opps,lupa nak share something ni... hehe...  eva sekarang banyak menghabiskan mase dengan read novel...sampai satu tahap eva sendiri rase macam nak cube hantar karya eva sndiri ... hope angan2 tu bukan angan2 kosong ...hehe...  dengan izinNya ..  maybe.. :)   hehe....  baru perasan,esok dah raya weih... haha... sekejap je kan... :)  so,HAPPY EID... maybe eva continue story pasal  raya pulak nanti... :) 


papai... muah.. :*
~DON'T FORGET LOOK MY OLDER POST OK.. ;) 
perbetulkan jika eva ade kesalahan.. eva terima.. :) just leave your comment sweety.

<3 EsToY eNaMoRaDo De Ti
     (typing at 7: 41 pm   27/7/2014)

Comments
3 Comments

3 comments:

Anonymous said...

nice to know u .
-Mr. A here :)

Anonymous said...

Terima kasih kerana menyedarkan saye , bile baca setiap ayat tu memang memberi suatu perasaan aneh . Ye ,kenangan memang tak boleh dilupakan .nice story .

eyfa eva said...

thanks .... :D hehe

Post a Comment

~wink wink... leave ur comment sweety.. ^_^

~Dari hati :)

~Dari hati :)

~ Setiap cerita yang diluahkan, pandangan serta cadangan tidak akan sama ia sentiasa berubah - ubah ... Semakin usia meningkat semakin luas pemikiran seseorang itu ... Eyfa Eva , insan yang meluahkan cerita kehidupannya adalah insan biasa yang tidak pernah lari dari membuat kesilapan ... :) Coretan hati , terlakar indah di ruangan peneman ini ...


Total Pageviews


~ lOvE Me?

EsToY eNaMoRaDo De tI ---> watashi wa sorehodo anata u imas u,to watashi wa anata mo watashi nu ai wa shitte i ru~ ^_^
Sexy Pink Heart

My posts

To AlL ReAdErS ^_^

~thanx reading sweety.. :)

Aku manusia, yang punya perasaan,
Yang ingin disayangi, dan menyayangi,
Maukah, kau, mencoba mengerti,
Akan kisah hidupku yang, sebenar-benarnya.

Apalah arti sebuah kata cinta?
Bila hanya melihat, yang baiknya saja.
Tolonglah aku ,dan jawablah aku,
Sanggupkah kau menerimaku, seperti ini?

Jangan sakiti hatiku lagi,
Jangan sakiti diriku lagi,
Membuat aku smakin tersiksa,
Di hidupku ini.

papai sweety .... ~ ^_^ salam sayang


#hanya berkongsi cerita dan perasaan... ;) by EyFa EvA