Sunday, 1 June 2014

~ Kematian Itu Pasti .... :)



        ~ Holla readers .. :) meet eva again.... story kali ni is about life.... ^_^   nak tahu ape makna sebenar kehidupan?  and ape kene mengena dengan kematian? :) follow story eva ok... hehe ...  



before eva nak story pasal tu,meyh tengok pic dekat bawah ni dulu...









semalam merupakan 1 JUNE 1998  ... menunjukkan tarikh hari lahir eva... cewahhh... hehe....   actually cake tu for my parents coz hari ulang tahun perkahwinan diaorang yang ke-20 ..then my mom said,celebrate sekali with eva's birthday.....   anniversary parents eva 28 may ...  tapi ade show dance time tu...tak dapat celebrate in that time... so tunda 1 Jun celebrate... :)  

pada eva , birthday eva tahun ni sama seperti tahun2 lepas.... nothing special... eva dah tak kesah pun dengan perkara macam tu... sudah terbiasa.... masing2 busy....  memang sometimes rasa ingin kembali pada zaman kite kecik2 dulu ... setiap tahun celebrate , dapat banyak hadiah ..hm...  rindunyer ....   :(   and semalam juga lah ade reunion day ex-student sekolah rendah eva ade buat perjumpaan....hm... rasa kecewa pun ade coz eva tak dapat pergi... sebab ade  latihan tarian...  it's most important....  nak buat  macam mane kan...  
let's see pic dekat bawah ni.... scroll.. :) 





~otw nak  pergi angsana ... :)  first show blue traditional dress... :)

 

second day.... yellow.. :) 




 hari pertame show from left belakang- Abg Fendi,Abg Affik,Abang Al,Abg Ejal

                             from left hadapan-its me :) ,Eja ,Nana,Kak Miera ..

 hari pertame show from left belakang- Abg Fendi,Abg Affik,Mama,Abang AL,Abg Ejal
                             from left hadapan-its me :) ,Eja ,Nana,Kak Miera ..

  hari kedua show from left - abg Ejal, Eja my sister ,abg Affik, Nana my sister, Me (eyfa eva) ,abg Fendi,Kak Miera,abg Fairuz

 before show ... :)  from left -kak miera,Nana,me(eyfa eva) Eja 



eva banyak dapat pasangan dengan abang Ejal...oke... dia baik... banyak beri tunjuk ajar.... same jugak dengan yang lain2 tu....  banyak kesalahan tarian time tu... hmm... latihan pun tak cukup masa.... btw diaorang nice... :)   ok,now continue story tadi.... 



~KEHIDUPAN  ITU PERLU

  
Kehidupan di dunia ini hanyalah dipinjamkan oleh Allah SWT kepada manusia buat sementara waktu.Namun,ramai manusia yang terlupa tentang erti kehidupan ini.Ada juga,yang terlalai dan hanyut dengan dunia ini sehingga lupa bahawa mereka akan meninggalkan dunia ini buat selama-lamanya. Di dalam dunia ini,kita sentiasa diberi pilihan oleh Allah dalam apa sahaja perkara yang kita lakukan.Manakala,dalam alam lain iaitu alam akhirat kita tidak lagi diberi pilihan,namun kita diberi syurga atau neraka atas pilihan yang telah kita pilih di dunia.

         Kehidupan adalah sebuah kesempatan yang sangat berharga untuk kita. Jangan sampai kita sia-siakan kehidupan di dunia ini untuk sesuatu yang tidak jelas dan akan sirna. Kenikmatan dunia ini pun kalau mau kita fikirkan dengan baik, maka tidaklah lama.sesungguhnya?Setiap manusia tentunya memilki kehidupannya masing-masing. Semuanya memiliki arti kehidupan yang berbeza.Berbeza manusia berbeza pula arti kehidupan seseorang dan setiap manusia juga mempunyai jalan masing-masing untuk hidup. hal inilah yang menyebabkan setiap manusia mempunyai pengertian hidup yang berbeza.
      
        Ada yang sadar dan ada pula yang tidak menyadari apa sebenarnya arti dari sebuah kehidupan yang sesungguhnya. Tidak ada yang bisa menyangkal kalau seseorang belum mengetahui akan arti sebuah kehidupan yang sesungguhnya. Tentu semuanya memerlukan proses. Dalam proses inilah manusia mencari akan arti dari sebuah kehidupan yang sesungguhnya. Saat manusia menemukan arti kehidupannya selanjutnya manusia berfkir untuk apa arti kehidupan ini? Begitu manusia menemukan untuk apa arti kehidupan tersebut. berarti ia telah menemukan jati diri yang sesungguhnya.


       Untuk apa arti kehidupan?Kita sendiri tidak pernah menyadarinya. Kadang kita juga sering kehilangan akan arti sebuah kehidupan yang sesungguhnya. Tak sedikit pula orang yang patah semangat, putus asa dalam menjalani kehidupan. stress karena tak mempunyai arah dan tujuan hidup. Betapa pentingnya dalam diri seseorang memahami akan arti kehidupan yang sesungguhnya. Mungkin diri kita akan terasa goyang saat
ditimpa musibah. Kehilangan akan sesuatu ataupun lainnya yang menyebabkan diri terombang-ambing dalam kehidupan. Seandainya kita benar-benar memahami arti sebuah kehidupan tentu kita akan benar-benar tegar dalam menghadapi setiap gejolak kehidupan.Sebagai manusia yang beragama tentunya kita mempunyai sandaran hidup akan keyakinan kita terhadap pencipta. Kita bisa menemukan arti kehidupan sesungguhnya lewat agama yang kita anut. Kita terus berfikir dan mencari sampai pada titik yang mempertemukan antara diri dengan tuhan.Dengan begitu kita akan sadar sejauh mana kita mengartikan kehidupan ini. Dan pada akhirnya tinggal kita sendiri yang menyimpulkan Apa arti kehidupan ini? Untuk Apa? Dan Akan Dibawa Kemana Arah Kehidupan Kita Tersebut? mungkin kita sebagai manusia akan terus berfikir dan mencari. Maka sempatkanlah diri kita untuk berfikir dan terus mencari Arti kehidupan ini. Kita boleh berbeza akan pengertian arti kehidupan ini, tetapi kita jangan pernah sama-sama terjerumus kedalam gejolak
kehidupan yang akan menyesatkan diri kita sendiri.


             Kehidupanlah yang mengajar kita agar tidak berputus asa.Kehidupan jugalah mengajar kita untuk mencapai kejayaan.Mengejar angan-angan dan cita-cita. Kehidupan itu indah jika kita memahaminya dan tahu mengahargainya.  :) 


bait2 kata tu eva ubah sikit dari owner blog ni agar mudah difhami.---- >    


oke,so we all know that 'Hidup' itu penting bagi setiap makhluk di muka bumi ini... tapi kita juga sudah tahu adanya kehidupan pasti akan adanya kematian..  umpama adanya perjumpaan pasti akan berakhirnya dengan perpisahan.. :) 

~KEMATIAN ITU PASTI .. 


Semua orang akan diuji tuhan , semua orang akan merasai kehilangan  . Kesakitan kehilangan orang tersayang . Yang selalu disisi, dihati dan menemani jiwa hari hari . Namun bila sampainya hari tuhan ambil dia semula. Kita akan rasa satu dentuman halilintar yang memecah gunung ganang. Sakit . 
Namun sebenarnya kenangan dengan mereka itu lah kekuatan. Ingatan itu mampu buat kita berdoa untuk dia, sebab dia ada dalam jalur masa hidup kita nan indah dulu.

Paling utama ialah kita perlu ingat dan percaya bahawa kematian adalah pasti untuk setiap insan. Sama ada cepat atau lambat, kematian pasti datang. Bila? Di mana? Bagaimana cara atau apa sebabnya? Hanya Allah yang Maha Mengetahui


      Proses kematian amatlah sekejap berbanding proses kehidupan. Proses kehidupan melibatkan ramai manusia sedangkan proses kematian hanya melibatkan malaikat izrail dan itu pun datang untuk menjemput kita. Proses kehidupan amat panjang, bermula dengan kedua ibu ayah, ibu mengandung dan seterusnya. Sama seperti hidupan lain kemudian maut menjemputnya tidak sampai kelipan mata.

kematian itu hanyalah sesuatu kekuatan yang kecil saja dan lemah sangat berbanding dengan kekuatan kehidupan yang penuh dengan makna yang tersirat.

oke,eva changes sikit ayt tu dari blog --->   




setiap ayat yang digambarkan,penuh dengan kata dan erti yang benar dan memang kita tidak mampu menafikannya.... hmm...  sudahkah kita bersedia menghadapinya?  satu soalan yang sering dan kerap berlegar-legar di ruang kotak fikiran ini....  terasa diri ini terlalu kerdil untuk membahaskan soalan ini.. apa-apa pun eva manusia biasa.. memang takkan lari dari segala kesalahan dan kejahatan. eva mengaku diri ini terlalu banyak kelemahan yang mugkin orang lain tak tahu,tapi hanya diri kita saja yang memahaminya..... :')  perubahan itu memerlukan masa.. sokongan...  dan keinginan diri sendiri untuk berubah.. tetapi entahlah,i don't know what should i do and i want to think ...  :'(     hmmm...    


oke,lets see pic dkat bwah ni... asyik sentence je... :) hehee.. 



seriously eva memang jarang pakai baju kurung o kebaya ...  eva lebih suka dress and blouse.... i don't know why... but i most love it.. :) ^_^ 



oke... pic dekat bawah ni pulak... time hari guru... 



from left-hafati,nurina ,me :) 




 from left- nurina,arina,me(eyfa eva)





seriously rindu budak sebelah ni...Nur Mastura Bte Rahimi... si pelat 'R'  HEHEHE.... jangan marah ye mas... hehehe....  dulu kite rapat sekarang je kurang tegur... masing2 sudah lain kelas :) ingat lagi memory kita time form 1 dulu... hahaha...  tak bole lupa oke....  miss u friends.. :) 



wif nurina  and razmil... :)  for razmil, if u open this blog and read this... i just want say, jangan terlalu ikut kata hati... bertindaklah berdasarkan akal fikiran kita secara waras ok... :) i know u're a strong man... jangan kerana cinta diri merana.... jangan terlalu sayang kerana 'dia' itu belum pasti jodoh kita kelak... :) think ur future, that most important than love friends...  ikhlas dari sahabat , yang mengingatkan diri sendiri ini... :D 


mungkin  orang yang baca blog eva ni mesti pelik , eva memang suka  tambah iklan2 and cerita dari luar tajuk ni.. haha... maaf ye... eva suka menyimpan kenangan jadi apa yang eva ingat untuk diceritakan eva akan cerita ...   that's why kadang2  tercampur  aduk story ... kadang2 eva saje nak test pembaca ni mana yang dia peka terhadap sesuatu cerita tu... ye, eva memang suka menguji dan mengkaji . .. sebab eva nak tahu ... hm..   orang lain tu ada tak yang macam perangai eva  ni ? tak tahulah nak jawab ..   jawab dalam hati je tau  ..hehe..  

so back to topic ,eva sendiri sedar bahawa adanya kehidupan seseorang itu pasti akan adanya kematian di hujungnya... :')  kita sebagai manusia biasa tidak tahu ajal kita bila....  eva juga cuba untuk belajar berubah dari kesilapan apa yang pernah eva buat eva akan perbetulkan.....  maybe orang boleh berkata apa sahaja tetapi kita yang tahu diri kita ini seperti mana.....   bersedia atau tidak kita tetap akan hadapinya....  kerana KEMATIAN ITU PASTI... :')


feel sleepy now... huwaaaa.... :) hehehe...papai... muah.. hugging my teddy bear ... ^_^ :* 
~DON'T FORGET LOOK MY OLDER POST OK.. ;) 
perbetulkan jika eva ade ksalahn.. eva terima.. :) just leave ur comment sweety.

<3 EsToY eNaMoRaDo De Ti
 (typing at 4: 26 am   2/6/2014)

Comments
2 Comments

2 comments:

Anonymous said...

its true. (Y) good trying. teruskan.

Anonymous said...

cantik .hihi .

Post a Comment

~wink wink... leave ur comment sweety.. ^_^

~Dari hati :)

~Dari hati :)

~ Setiap cerita yang diluahkan, pandangan serta cadangan tidak akan sama ia sentiasa berubah - ubah ... Semakin usia meningkat semakin luas pemikiran seseorang itu ... Eyfa Eva , insan yang meluahkan cerita kehidupannya adalah insan biasa yang tidak pernah lari dari membuat kesilapan ... :) Coretan hati , terlakar indah di ruangan peneman ini ...


Total Pageviews


~ lOvE Me?

EsToY eNaMoRaDo De tI ---> watashi wa sorehodo anata u imas u,to watashi wa anata mo watashi nu ai wa shitte i ru~ ^_^
Sexy Pink Heart

My posts

To AlL ReAdErS ^_^

~thanx reading sweety.. :)

Aku manusia, yang punya perasaan,
Yang ingin disayangi, dan menyayangi,
Maukah, kau, mencoba mengerti,
Akan kisah hidupku yang, sebenar-benarnya.

Apalah arti sebuah kata cinta?
Bila hanya melihat, yang baiknya saja.
Tolonglah aku ,dan jawablah aku,
Sanggupkah kau menerimaku, seperti ini?

Jangan sakiti hatiku lagi,
Jangan sakiti diriku lagi,
Membuat aku smakin tersiksa,
Di hidupku ini.

papai sweety .... ~ ^_^ salam sayang


#hanya berkongsi cerita dan perasaan... ;) by EyFa EvA