Thursday, 12 June 2014

~ Erti Persahabatan :')

 
      ~ Holla readers ....  meet me again... hehe... entah kenape entah dalam minggu ni rase rajin nak update entry.. hehehe... maybe eva tak de tempat nak luahkan rase hati ni...so sini je lah tempat yang eva bole cerita kan... bagi tenang sikit hati ni... hurm.. dah nak dekat pertandingan tarian  je mesti sakit tekak,flu and fever... :(  banyak dugaan yang kite hadapi..  tu baru pasal kesihatan,belom yang lain2 lagi tu... masa terus berputar,kite sebagai manusia tetap juga kene teruskan kehidupan walaupun kite berade dalam kesulitan,kepayahan,kesusahan and macam2 lagilah..  :)  kali ini,eva bawa story pasal persahabatan...  yep,ramai tahu maksud kawan,sahabat,bestie,friends,rakan,teman   hah ape lagi.. semua tahu..  tapi pernah tak kite terfikir bahawa kawan rapat dan kawan baik adalah berbeza? okey ,before tu jom tengok bawah.... :D  

 Erti Persahabatan..


 Satu ungkapan yang senang disebut melalui bibir kita namun perlaksanaan dan pencarian seorang sahabat amatlah sukar dicari dan payah diganti jika kehilangan mereka.


1.Kawan tu bukan macam main FUTSAL. Mula-mula kejar… Dah dapat sepak…
2. Kawan tu bukan macam main SKATE. Mula-mula gosok…Lepas tu pijak…
3. Kawan tu bukan mcm main RAGBI. Mula-mula tangkap…Dah dapat tendang…
4. Kawan tu bukan mcm PAMPERS. Dah pakai pastu buang…
5. Kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai…Dah sengkek gadai…
6. Kawan tu bukan macam PELANGI. Hari cerah hilang…Hujan gerimis baru muncul…
7. Kawan tu bukan macam KERETA. Rosak sikit jual …Beli baru…
8. Kawan tu bukan macam CHIPSMORE . Kejap ade kejap takde…
9. Kawan tu bukan macam BANK. Bila dah takde duit baru nak cari…
10. Lagi…Kawan tu macam ape ye??? Hmmmm…Haa…Kawan tu macam AWAK LA… Bila saya tulis artikel, awak akan baca dengan teliti sampai habis…


hehe... eva suke ayat ni... hehe.. tapi betolkan ayat tu.. ?  oke,bawah ni ade lagi... teruskan scroll.. :* 

Pujangga pernah berkata, persahabatan yang tidak jujur umpama meniti buih di lautan. Hamparan buih nan memutih, hanya indah di luaran namun melewatinya bererti menuju ke jurang kehancuran .Mencari sahabat sejati bukanlah mudah….ramai yang bersama berkongsi suka, namun kurang yang ingin menemani kita meniti duka.
Sahabat sejati nilainya tiada bandingan. Dia ibarat berlian yang terbenam di dasar lumpur. Meskipun berbalut kekotoran, gemerlap sinarnya terserlah jua. Sahabat sejati juga menjunjung erti setiakawan, kejujuran dan bertanggugjawab. Sama bergembira di waktu senang,  membimbing dan membantu sewaktu diri tergelincir dari batasan.
Meskipun mungkin menegur itu mungkin disalahtafsirkan, tetapi atas dasar tanggungjawab sebagai sahabat….diteruskannya juga. Sahabat sejati tidak semestinya perlu berada di sisi kita setiap masa. Mungkin dalam setahun, pertemuan dengannya boleh dihitung dengan jari. Namun, hubungan dalaman yang erat terjalin sebati di dalam jiwa. Biarpun jauh, nilai persahabatan yang sedemikian akan tergenggam erat dalam diari ingatan.
credit to  :) ---> 


http://cahayapurnama.com/erti-sebuah-persahabatan-kawan-teman-friend-sahabat/ 





let's me story ... semalam 11 June 2014... eva pernah cerita psal 'About Him'  older posts eva... kalau korang ade bacelah... hehe ... meyh nak habaq ni... lelaki yang same .. kenalan yang hanye bertegur di facebook tetapi tak bertegur bile jumpe di sekolah... hihi... mule2 eva inbox dia... chat macam biase... dengan dia suka bergurau tu... tibe2 je dia cerita yang dia ade masalah dengan ex-girlfreinds  dia...  so eva tanye lah dia, kenape?  dia cakap ex dia tu selalu text and call dia ni ... ex dia tu cakaplah sorry atas segala kesalahan yang dia pernah buat... and si lelaki ni pulak takut bile hati dia tibe2 berubah... pastu dia tanye eva,ape yang dia septautnye buat... eva pun terkejut juga,sebelom ni dia mane ade moody macam tu... tibe2 je semalam dia laen...  sebelom ni klaau chat dengan eva,uih,pantang ..hehe mesti happening...  sebab dia tu suka menyakat.. :)  jadi eva jawablah ..bunyinye macam ni hehe(macam bole dengar je) :P  ----> 

warne biru tu name dia...secret... :P hehe...  so, eva hope dia perlu bijak buat pilihan... :) eva story ni pun sebenarnye nak bagitahu dekat readers bahawa kawan adalah penting jika kite ade masalah kan? hah... that's why eva story pasal dia..kawan ni tempat  kite luahkan sesuatu masalah...kawan jugalah dorongan bagi kita..  and berbalik kepade perbezaan kawan rapat and kawan baik.. :)


Eva baru tersedar sebenarnya eva tak de kawan baik.(sahabat)  :) selama eva hidup dekat muka bumi ini ,eva baru tersedar sekarang...seriously! betape lalainye eva dengan dunia ini... hurm.. :( yep,kawan yang rapat dengan kite memang ramai,tapi yang betul2 ade disisi kite tu tak ade..  hurm,maybe eva lambat tersedar...  jadi dari sini pun kite da boleh dapat bezakan mane kawan baik a.k.a sahabat dan kawan rapat a.k.a teman,rakan ....  so,pade eva ,eva rase eva dah buat yang terbaik untuk kawan2 eva... tapi tak tahulah bagi pandagan diaorang... eva rase tak pernah pulak eva ni memilih kawan..  cuma dalam laman sosial je lah,maybe eva banyak sombong.. hehe..yelah strangers right...kite tak kenal diri dia yang sebenar so susah nak trust..  ade mase free  tu eva layan jugak... :) tapi tak ramai kawan perempuan yang tegur... memang 98% adalah lelaki.. :P nak buat macam mane kan.. lumrah kehidupan zaman sekarang..  keje nak tackle perempuan je.. sometimes eva dah lali dengan diaorang punye ayat yang nak 'mengayat'  tu... yelah,mule2 puji2, pastu bile tak dapat tackle terus hilang hormat dia dekat kite.. hehe.. nak tergelak kadang2...  but lain pulak kalau dengan lelaki yang macho sikit... yang hot lah..  hehe... yang jenis macam ni pulak lagi sombong... terus tak  bertegur..  eva tak kesah pun coz i know kalau setakat tegur sekali je dekat chat,lepastu dah tak  bertegur pun tak guna right? :D  kalau jenis eva lah,eva lebih suke friends tu tegur eva dulu...  eva tak pandai sebenarnye nak mulekan perbualan.. nak says hi pun eva rase macam malu.. hehe.. tapi kalau dah knal eva,eva ok je... sometimes gile, keje nak ketawe je.. hehe...  yup.. that's me... real of me.. andai eva diberi peluang nak buat rancangan mencari sahabat sejati memang eva nak buat.. hehe..macam rancangan  BFF Paris Hilton.. ok.. minat rancagan tu... sekarang je dah tak ade... :)   dari situ je kite dah boleh tahu perangai  kawan yang kite nak  kan..  

pade eva, orang yang berade di sekeliling  eva diaorang maybe masih tak  nampk lagi kot erti sahabat yang sebenar...  so eva bukan boleh buat ape pun...  jadi eva diam je lah.. sebab eva sendiri masih ade banyak lagi kesilapan dalam diri ni... eva pernah terpengaruh dengan ajakan kawan.... time tu mase eva form 1, budak2 baru nak naik.. haha... bile ingat balik  kelakar...  time tu diaorang ajak melepak sampai pagi dalam pukol 3,4, 5 macam tu lah.. tapi eva tak pernah salahkn diaorang sebab masing2 dibekalkan dengan fikiran... kite boleh memilih mane jalan  yang patot kite ikut ..  tapi memag kehidupan eva bebas... parents tak pernah kongkong eva... diaorang memahami...  jadi,pade eva jugak,bila kite dah diberi peluang sebegitu kite patut gunakan dengan betul.. bukannye salah.. macam eva dululah.. hehe... i know,setiap manusia tak kan lari dari kesilapan...   (gelak sorang2)  :D  haih... hehe...  


meyh tengok video ni..hehe .... :D  

from youtube... hehe...  ~jangan sakiti aku .. 





                                           video

  from keek...  ~ selamat malam cinta... dengar  lah sekejap.. :P 


continue story tadi....  macam dekat sekolah eva jugak... eva join kelab PRS... (pembimbing rakan sebaya) ... sometimes eva rase mcm tak layak nak join kelab tu... eva ikut kawan sekelas... memang kebanyakan yang masuk group tu budak2 nerd... but,eva tak kesah pun... coz i know,kite berkawan  bukan nye kena memilih... nerd itu pandai... :D first time kelab tu wat perjumpaan eva rase tak selesa... nak tahu kenape? eva ni boleh dikategorikan budak yang tak suka ikut peraturan sekolah.. hurm.. yep,eva benci... tapi nak buat macam mane,semua tempat ade peraturan..  so,eva terpakse  to accept it...  bukan nye eva langgar peraturan yang gile2 tu.. kadang2 kesalahan kecil je... example : tak pakai stokin,kasut berfesyen,beg sekolah ,baju,tudung...  hm... eva pelik juga,tak kan lah dia nak buat sekolah tu macam sekolah agame? agak2 lah kan..  pade eva,eva tak nak jadi hipokrit... macam mane dekat luar eva punye pakaian,macam tu jugak dekat sekolah... selagi eva boleh berfikir mane yang patut eva ubah ,eva akan ubah..  so, maybe ade readers yang bace ni rase  eva poyo,or something else.. it's okay.. :)  i know myself.. and sekarang pun eva dah buat perubahan pade diri eva... berubah itu memerlukan masa... so it will take a long time.... yang pasti bile saje bab ilmu,pelajaran eva akan buat... example: kerja sekolah... :D  eva rase tak sabar nak  habis sekolah..  tujuan ke sekolah adalah satu iaitu Belajar Untuk Dapatkan Ilmu... yeh,that's my prinsip.. sebab tu eva dah lali dengan teguran  cikgu or kawan2 yang dengki tu...tujuan utama eva,ILMU .. 

 oke ,kelab PRS tu ade moto dia tersendiri... moto dia ialah ---> Bantu Diri Untuk Bantu Orang Lain..  lepas je eva dapat tahu maksud kelab ini eva terfikir sndiri...  yep,eva ade kelemahan diri yang harus diperbaiki,and eva perlu bantu diri eva dan barulah eva bole bantu diri orang lain...  :) yep... baru eva tersedar sekarang...  mule2 masuk kelab ni eva rase macam tak de function, as like my second sis said.. group mengarut... tapi dia tak  halang eva pun masuk group tu... and sememanglah cikgu2 ade yang suka mengate belakang... pade eva,yang pasal cikgu tu btol... tapi ayat yang depan tu salah..hehe  .. kite masuk sesuatu tempat tu baru kite tahu sebanar tempat tu bagaimana..  so samelh dengan story eva ni... eva dah msuk group ni baru eva tahu... walaupun eva kurang berminat dengan cikgunya.. hurm... sorry teacher.. but i must be honest..  :) 

cuma satu eva harapkan agar eva dapat jumpe seseorang yang boleh membimbing eva,ade di setiap waktu tak kire suka atau duka... eva  nak kawan yang suke bermuka-muka ni... eva tahu kawan yang eva ade sekarang ni ramai yang membenci dari yang menyukai... yelah,depan baik ,belakang mengumpat .. it's a normal.. dah lali dengan semua tu... sometimes,diaorg tak bole tengok kite lebih dari dia... so,eva bukan bole mengubah ape2 pun... eva terima semua tu... 


and one more thing , jangan kerana lelaki atau perempuan (bf/gf) kite bergaduh sesama rakan.... tapi itulah kenyataan yang ade sekarang berlaku di hadapan mate eva... kawan2 terdekat eva...  yep, that's why hati eva ni lebih suka dengan status single daripada  taken.. :)  kite akan lalui lebih lagi pada alam pekerjaan,sambung belajar nanti...  tak perlu takot diri tu tak laku.. klau dah memang tuhan tu sudah tetapkan,kite cuma tunggu... memanglah  seusia eva ni perlukan kasih sayang yang lebih,tapi perlu ade batasnya... as like kawan terdekat eva, sorry bukan nak ngumpat tapi bercerita ape eva selalu perhatikan..  dia ni  dah banyak kali couple,time nak kan lelaki tu punyelah beriye, bile dah dapat ,dah couple, ade je yang tak kena...  eva pelik dengan orang yang macam ni... dia bole bertukar-tukar pasangan .. sedangkan kalaulah eva,eva tak sanggup nak kongsi kasih sayang dekat lelaki tulah,lelaki ni lah...  omg... seriously..   tapi nak buat macam mane,kehidupan dia... dia ade akal fikiran dan boleh berfikir,jadi dialah yang kena tentukan.. eva cume jadi pemerhati.. pernah jugak eva perli dia, demi kebaikan dia,tapi dia buat bodoh je.. so, nampak lah sekarang dia masih dengan plihan dia..  eva takot je bile keadaan sekeliling eva akan mempengaruhi eva..maksudnya, eva terlalu berjage-jage  sampaikan hati ni tak boleh nak terima mane2 lelaki... tu yang eva takotkan... eva pun tak tahu kenapa eva dekat dengan orang kebanyakan yang seperti ini...  i don't know why ...   :) tipulah eva kalau eva tak  rasa sunyi, memang sunyi kehidupan ni sekarang... tapi tak apelah,selagi nyawa eva tak berhenti,dan diberi peluang untuk meneruskan menaip entry,eva akan terus menaip.. disini tempat eva hilangkan kesunyian.. :) mungkin eva tak dapat rase kebahagiaan tu sekarang,tapi eva tahu Tuhan mungkin memberikan eva kebahagiaan kelak... eva harus bersabar... :')  yup... kebahagiaan itu pasti akan muncul...   



Dunia tempat kite berpenat
Akhirat tempat kite berehat :')


papai... muah.. :*
 ~DON'T FORGET LOOK MY OLDER POST OK.. ;) 
perbetulkan jika eva ade ksalahn.. eva terima.. :) just leave ur comment sweety.

<3 EsToY eNaMoRaDo De Ti
 (typing at :3 15 am   13/6/2014





Comments
1 Comments

1 comment:

Anonymous said...

nice . (Y) teruskan menulis .

Post a Comment

~wink wink... leave ur comment sweety.. ^_^

~Dari hati :)

~Dari hati :)

~ Setiap cerita yang diluahkan, pandangan serta cadangan tidak akan sama ia sentiasa berubah - ubah ... Semakin usia meningkat semakin luas pemikiran seseorang itu ... Eyfa Eva , insan yang meluahkan cerita kehidupannya adalah insan biasa yang tidak pernah lari dari membuat kesilapan ... :) Coretan hati , terlakar indah di ruangan peneman ini ...


Total Pageviews


~ lOvE Me?

EsToY eNaMoRaDo De tI ---> watashi wa sorehodo anata u imas u,to watashi wa anata mo watashi nu ai wa shitte i ru~ ^_^
Sexy Pink Heart

My posts

To AlL ReAdErS ^_^

~thanx reading sweety.. :)

Aku manusia, yang punya perasaan,
Yang ingin disayangi, dan menyayangi,
Maukah, kau, mencoba mengerti,
Akan kisah hidupku yang, sebenar-benarnya.

Apalah arti sebuah kata cinta?
Bila hanya melihat, yang baiknya saja.
Tolonglah aku ,dan jawablah aku,
Sanggupkah kau menerimaku, seperti ini?

Jangan sakiti hatiku lagi,
Jangan sakiti diriku lagi,
Membuat aku smakin tersiksa,
Di hidupku ini.

papai sweety .... ~ ^_^ salam sayang


#hanya berkongsi cerita dan perasaan... ;) by EyFa EvA